Vi har hatt flere foredrag, både eksternt og på våre egne fagdager, som du kan laste ned som pdf (av ppp). Vi har utarbeidet flere faktaark og linker til eksterne faktaark og ressurser fra relevante organisasjoner og fagpanel. Her er noen av våre foredrag og faktaark, disse kan lastes ned og deles.
For ressurser for leger og medisinstudenter klikk her
Faktaark som pdf
Her er PAN og HePla sine faktaark om plantebasert kosthold som pdf-filer, noe du kan laste ned, skrive ut og dele
Faktaark på norsk fra PAN Norge
- For politikere og lobbyister: fakta og kilder, 2021, om grønnere mat for helse, klima og bærekraft – last ned som pdf
- Plantebasert kosthold og diabetes-2020 – kostråd
- Plantebasert kosthold og diabetes – kunnskapsgrunnlag
- Fastleger-Vegankost-pdf-faktaark
- Plantebasert kosthold: En guide for leger, av J. Hever, 2017, fritt oversatt
- Plantebasert kosthold kan løse vår tids største utfordringer
- Samfunnsgevinster 2020 (folkehelse, klima og bærekraft) ved overgang fra kjøtt til mer plantebasert og fisk – innspill til Klimakur2030
- Vegansk kosthold: Kostråd, undersøkelser og oppfølging ved fastlege – faktaark
- Soya, soyaprodukter og helse – faktaark
- Barn og vegetarisk kosthold – faktaark
- Kosthold for gravide – kosttilskudd eller miljøgifter HePla-pdf
- Havremelk versus ku-melk: Hva er sunnest?
- Om HePla og om plantebasert kosthold
- Spørsmål om plantebasert kosthold
Brosjyrer om hvordan spise sunt og plantebasert
Last ned brosjyre, på engelsk: PREVENTING AND TREATING ILLNESS WITH OPTIMAL NUTRITION (DOWNLOAD)
An unhealthy diet is the main cause of death in the industrialized world, as it can lead to chronic diseases. These illnesses are to a large extent avoidable, treatable and often curable through proper nutrition. How exactly, we show in our evidence-based PAN brochure “Preventing and treating illness with optimal nutrition” which you can download for free here: Download PDF here
- (Engelsk) Brosjyre om hvordan forebygge og behandle sykdommer og tilstander med optimalt kosthold (PAN International 2021)
- (Engelsk) Praktisk guide til hvordan legge om til plantebasert kosthold (PAN International 2021)
Last ned brosjyre med praktiske tips til hvordan spise grønnere: HEALTH TASTES GREAT! (DOWNLOAD)
Whether your physician has recommended you transition to a plant-based diet for your health, or you are just motivated to improve your health with more nutritious food habits, this practical guide to plant-based eating will provide you with all the tools, knowledge and delicious recipes to set you up for success on your journey toward a diet that is healthy for you, your family and the planet. Download it for free here: Download PDF here
Brosjyre på tysk: HOSPITAL NUTRITION (DOWNLOAD)
A guide for plant-based nutrition for hospitals and other health institutions, published by German statutory health insurance BKK ProVita-Die Kasse fürs Leben, in cooperation with the German Hospital Institute (DKI). PAN’s Medical Director Niklas Oppenrieder was part of the expert forum in the preparation of the brochure. (German only) Download PDF here
Over 30 illustrasjoner/faktaark om kolesterol, vekt, blodtrykk, IBS, vitaminer o.a. vanligste spørsmål – på engelsk
- 10 Tips for Weight Management on a Plant Based Diet
- Lifestyle choices to boost immunity
- Bone Health
- Bone health for health professionals
- Calorie density – the key to successful weight loss
- Flere faktaark og infographics – klikk her
Foredrag om plantebasert kosthold som pdf av ppp
Slik gjør du det – innføring i plantebasert kosthold
- Slik spiser du mer plantebasert 2019
- Plantebasert i praksis – Julefestival 2019
- Helsefordeler ved plantebasert kosthold 2019
- Slik kommer du i gang med grønnere kosthold 2018 – matvarer, næringsstoffer og helsefordeler – pdf
- Plantebasert kosthold, innføring
- Innføring i plantebasert kosthold, Vegan Weekend – vegansk messe i Sandnes
- Inspirasjon til et grønnere kosthold
- Hagemessen- hvordan spise sunnere – grønnere og mer plantebasert
Foredrag om plantebasert ernæring
- Vegansk ernæring for barn – Vegansk julefestival 2016
- Foredrag for linjeforening for samfunnsernæring/
- Vegansk ernæring og helse: Hva veganere bør passe på: matvarer, næringsstoffer, kosttilskudd, blodprøver
Foredrag om kosthold og Helse
- Plantebasert – det sunneste kostholdet, evidens, på Vegan Weekend, vegansk messe i Sandnes
- Hvordan følge opp veganere i allmennpraksis – på HePlas fagmedlemsmøte
- Jodstatus i Norge, både hos veganere, vegetarianere og altetere på HePlas fagmøte
- Hvor farlig er kjøtt – foredrag på Radiumhospitalet
- Er kjøtt farlig? Foredrag i Spydeberg bibliotek
- Helsefordeler ved et plantebasert kosthold
Foredrag om sunn og bærekraftig matproduksjon og matpolitikk i Norge – pdf av ppp
- Ja til sammenhengende helse-, mat- og landbrukspolitikk – foredrag på Helsepartiets møte
- Jo mer plantebasert jo bedre – beregninger basert på verdens største folkehelseundersøkelse ved WHO, Polyteknisk fagforum
- Foredrag for Naturvernforbundet – kjøtt, klima og kosthold (erstatt kjøtt med bønner, for helse og miljøet)
- Slik spiser du grønnere, sunnere og mer bærekraftig – foredrag på Økobua-pdf
- Nordisk plantebasert kosthold er sunt, gjennomførbart og bærekraftig – Tines ernæringsseminar pdf
- Plantebasert – sunt og bærekraftig i norske forhold, med norsk jordsmonn?
- Belgvekster – helsefordeler, næringsverdi og dyrkning i Norge, for Spire
Eksterne ressurser – kilder om kosthold og helse
Kostråd fra store fagpanel og vestlige helsemyndigheter
- EAT-Lancet-rapporten https://eatforum.org/content/uploads/2019/01/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf
- Canadas nye kostholdsråd, 2019 https://food-guide.canada.ca/en/
- Belgias kostholdsråd, 2017 http://www.fao.org/nutrition/education/food-based-dietary-guidelines/regions/countries/belgium/en/
- USAs ernæringsråd, Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Part A. Executive Summary. USA. Office of Disease Prevention and Health Promotion, 2015 http://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/PDFs/02-executive-summary.pdf : “The major findings regarding sustainable diets were that a diet higher in plant-based foods, such as vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts, and seeds, and lower in calories and animal-based foods is more health promoting and is associated with less environmental impact than is the current U.S. diet.”
Kostråd fra flere store fagpanel og vestlige helsemyndigheter – klikk her
Norske retningslinjer og andre dokumenter fra myndigheter
- Helsedirektoratets skriv om plantebasert og vegetarisk kosthold på helsenorge.no
- Nasjonal faglig retningslinje for diabetes 2019
- Nasjonal diabetesplan 2017- 2021 https://www.regjeringen.no/contentassets/701afdc56857429080d41a0de5e35895/nasjonal_diabetesplan_171213.pdf «Ved diabetes anbefales hovedsakelig et plantebasert kosthold med grønnsaker, frukt, belgvekster, fullkornsprodukter og begrenset inntak av mettet fett, sukker, rødt kjøtt og salt.»
- Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021, side 13 og 9 https://www.regjeringen.no/contentassets/fab53cd681b247bfa8c03a3767c75e66/handlingsplan_kosthold_2017-2021.pdf
- Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/forebygging-av-hjerte-og-karsykdom
- Folkehelsemeldingen 2019. Meld. St. 19 (2018–2019) Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-19-20182019/id2639770/
- «Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017», https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext
- Folkehelseinstituttet. Sykdomsbyrde i Norge 2016. Side 28 https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2018/sykdomsbyrden-i-norge-i-2016.pdf
- Helsedirektoratet. Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd, 2016, tabell 3.1 side 27 https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/samfunnsgevinster-av-a-folge-helsedirektoratets-kostrad
- Ernæringsrådets Fettrapport https://helsedirektoratet.no/Documents/Publikasjonsvedlegg/IS-2625%20Kostr%C3%A5d%20fett%20-%20sammendrag%20av%20oppdatering%20og%20vurdering%20av%20kunnskapsgrunnlaget.pdf
- Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2017
- Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021: «45 prosent av menn og 67 prosent av kvinner spiser i samsvar med rådet om mengde rødt kjøtt. 25 prosent av menn spiser dobbelt så mye rødt kjøtt som anbefalt» «85 prosent av 9- og 13-åringer har et høyere inntak av mettet fett enn anbefalt – Nærmere 80 prosent av voksne har et høyere inntak av mettet fett enn anbefalt»
- Fettrapporten 2017 fra Helsedirektoratet anbefaler (i en pressemelding) at inntaket av mettet fett i norsk kosthold reduseres med en fjerdedel i forhold til dagens nivå: «Nyere kunnskapsoppsummeringer viser også at utskifting av mettet fett med flerumettet fett reduserer risiko for hjerte- og karsykdom.
For å oppnå dette må forbruket av mettet fett i befolkningen reduseres med om lag 1/4 fra dagens forbruk. Dette innebærer en utfordring for matprodusenter, leverandører og myndigheter, men også store muligheter for sykdomsbesparelse og derved reduserte kostnader både menneskelig og økonomisk. Siden det gjelder den sykdomsgruppen som tar flest liv, anbefales en sterk prioritering av dette arbeidet.»
Kilder om kosthold og bærekraft, Norge og Norden
- Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv. Helsedirektoratet, 2017 https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/berekraftig-kosthold-vurdering-av-de-norske-kostradene-i-et-berekraftperspektiv
- Mittenzwei, Milford, Grønlund. NIBIO, 2017. Utredningsnotat. Status og potensial for økt produksjon og forbruk av vegetabilske matvarer i Norge. https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2451799
- Karlsson m.fl. Nordic Council of Ministers, 2017. Future Nordic Diets. Exploring ways for sustainably feeding the Nordics. http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:1163192/FULLTEXT01.pdf
- Bjørn Vidar Vangelsten: Mot et bærekraftig norsk matsystem: Effekt på selvforsyningsgrad og norsk jordbruk ved redusert konsum av kjøtt. Masteroppgave ved Nord universitet. 2018. Omtalt her https://forskning.no/2018/05/kjottreduksjon-kan-radikalt-oke-norsk-selvforsyning-av-mat/produsert-og-finansiert-av/nordlandsforskning
- Nofima. Food Pro Future prosjektet. https://nofima.no/prosjekt/foodprofuture/
- Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating nutrition and physical activity. Nordiska ministerrådet, Nordisk Ministerråds sekretariat, 2014. Part 1 Summary, principles and use ISBN 978-92-893-2629-2 http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:704251/FULLTEXT01.pdf «Dietary patterns rich in vegetables, including dark green leaves, fresh peas and beans, cabbage, onion, root vegetables, fruiting vegetables (e.g., tomatoes, peppers, avocados, and olives), pulses, fruits and berries, nuts and seeds, whole grains, fish and seafood, vegetable oils and vegetable oil-based fat spreads (derived from, for example, rapeseed, flaxseed, or olives), and low-fat dairy products are, compared to Western-type dietary patterns (see below), associated with lower risk of most chronic diseases.»