Brosjyrer om plantebasert kosthold hvordan og hvorfor PAN International

Foredrag, pdf, faktaark til nedlastning

Vi har hatt flere foredrag, både eksternt og på våre egne fagdager, som du kan laste ned som pdf (av ppp). Vi har utarbeidet flere faktaark og linker til eksterne faktaark og ressurser fra relevante organisasjoner og fagpanel. Her er noen av våre foredrag og faktaark, disse kan lastes ned og deles.

For ressurser for leger og medisinstudenter klikk her

Faktaark som pdf

Her er PAN og HePla sine faktaark om plantebasert kosthold som pdf-filer, noe du kan laste ned, skrive ut og dele

Faktaark på norsk fra PAN Norge

Brosjyrer om hvordan spise sunt og plantebasert

Last ned brosjyre, på engelsk: PREVENTING AND TREATING ILLNESS WITH OPTIMAL NUTRITION (DOWNLOAD)

An unhealthy diet is the main cause of death in the industrialized world, as it can lead to chronic diseases. These illnesses are to a large extent avoidable, treatable and often curable through proper nutrition. How exactly, we show in our evidence-based PAN brochure “Preventing and treating illness with optimal nutrition” which you can download for free here: Download PDF here

Last ned brosjyre med praktiske tips til hvordan spise grønnere: HEALTH TASTES GREAT! (DOWNLOAD)

Whether your physician has recommended you transition to a plant-based diet for your health, or you are just motivated to improve your health with more nutritious food habits, this practical guide to plant-based eating will provide you with all the tools, knowledge and delicious recipes to set you up for success on your journey toward a diet that is healthy for you, your family and the planet. Download it for free here: Download PDF here

Brosjyre på tysk: HOSPITAL NUTRITION (DOWNLOAD)

A guide for plant-based nutrition for hospitals and other health institutions, published by German statutory health insurance BKK ProVita-Die Kasse fürs Leben, in cooperation with the German Hospital Institute (DKI). PAN’s Medical Director Niklas Oppenrieder was part of the expert forum in the preparation of the brochure. (German only) Download PDF here

Over 30 illustrasjoner/faktaark om kolesterol, vekt, blodtrykk, IBS, vitaminer o.a. vanligste spørsmål – på engelsk

Foredrag om plantebasert kosthold som pdf av ppp

Slik gjør du det – innføring i plantebasert kosthold

  1. Slik spiser du mer plantebasert 2019
  2. Plantebasert i praksis – Julefestival 2019
  3. Helsefordeler ved plantebasert kosthold 2019
  4. Slik kommer du i gang med grønnere kosthold 2018 – matvarer, næringsstoffer og helsefordeler – pdf
  5. Plantebasert kosthold, innføring
  6. Innføring i plantebasert kosthold, Vegan Weekend – vegansk messe i Sandnes
  7. Inspirasjon til et grønnere kosthold
  8. Hagemessen- hvordan spise sunnere – grønnere og mer plantebasert

Foredrag om plantebasert ernæring

  1. Vegansk ernæring for barn – Vegansk julefestival 2016
  2. Foredrag for linjeforening for samfunnsernæring/
  3. Vegansk ernæring og helse: Hva veganere bør passe på: matvarer, næringsstoffer, kosttilskudd, blodprøver

Foredrag om kosthold og Helse

  1. Plantebasert – det sunneste kostholdet, evidens, på Vegan Weekend, vegansk messe i Sandnes
  2. Hvordan følge opp veganere i allmennpraksis – på HePlas fagmedlemsmøte
  3. Jodstatus i Norge, både hos veganere, vegetarianere og altetere på HePlas fagmøte
  4. Hvor farlig er kjøtt – foredrag på Radiumhospitalet
  5. Er kjøtt farlig? Foredrag i Spydeberg bibliotek
  6. Helsefordeler ved et plantebasert kosthold

Foredrag om sunn og bærekraftig matproduksjon og matpolitikk i Norge – pdf av ppp

  1. Ja til sammenhengende helse-, mat- og landbrukspolitikk – foredrag på Helsepartiets møte
  2. Jo mer plantebasert jo bedre – beregninger basert på verdens største folkehelseundersøkelse ved WHO, Polyteknisk fagforum
  3. Foredrag for Naturvernforbundet – kjøtt, klima og kosthold (erstatt kjøtt med bønner, for helse og miljøet)
  4. Slik spiser du grønnere, sunnere og mer bærekraftig – foredrag på Økobua-pdf
  5. Nordisk plantebasert kosthold er sunt, gjennomførbart og bærekraftig – Tines ernæringsseminar pdf
  6. Plantebasert – sunt og bærekraftig i norske forhold, med norsk jordsmonn?
  7. Belgvekster – helsefordeler, næringsverdi og dyrkning i Norge, for Spire

Eksterne ressurser – kilder om kosthold og helse

Kostråd fra store fagpanel og vestlige helsemyndigheter

Kostråd fra flere store fagpanel og vestlige helsemyndigheter – klikk her

Norske retningslinjer og andre dokumenter fra myndigheter

  • Fettrapporten 2017 fra Helsedirektoratet anbefaler (i en pressemelding) at inntaket av mettet fett i norsk kosthold reduseres med en fjerdedel i forhold til dagens nivå: «Nyere kunnskapsoppsummeringer viser også at utskifting av mettet fett med flerumettet fett reduserer risiko for hjerte- og karsykdom.
    For å oppnå dette må forbruket av mettet fett i befolkningen reduseres med om lag 1/4 fra dagens forbruk. Dette innebærer en utfordring for matprodusenter, leverandører og myndigheter, men også store muligheter for sykdomsbesparelse og derved reduserte kostnader både menneskelig og økonomisk. Siden det gjelder den sykdomsgruppen som tar flest liv, anbefales en sterk prioritering av dette arbeidet.»

Kilder om kosthold og bærekraft, Norge og Norden